Trier: ontdek de oudste stad van Duitsland

door Esther

Trier wordt ook wel ‘het Rome van het Noorden’ genoemd. En dat is echt meer dan terecht. Er was al een Keltische nederzetting, voordat de Romeinen arriveerden. Maar onder deze heerschappij groeide de stad uit tot een keizerlijke metropool. En daar is in Trier nog genoeg van terug te zien. Reis terug in de tijd en ontdek de oudste stad van Duitsland.

Stedentrip Trier plannen

 • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Trier. Als je zo’n drie maanden van te voren boekt, vind je de goedkoopste tarieven.
 • Je kunt ook met de auto naar Trier. Houd er dan wel rekening mee dat parkeren niet heel goedkoop is in Trier. Als je met de auto komt, is het een goed idee om een hotel te kiezen met een eigen parkeerplaats, bijvoorbeeld Casa Chiara op nog geen minuut lopen van de Porta Nigra.
 • Wil je een hotel in Trier in het hartje van de stad op een bijzondere locatie? Dan is het Ibis Styles Trier echt een aanrader. Het hotel is midden in het centrum, in het mooie historische pand van het oude postkantoor. De kamers zijn netjes en het hotel is letterlijk omringd door leuke eettentjes.
 • In Trier kun je in principe alles goed belopen, maar wil je wat verder gelegen bezienswaardigheden in Trier, zoals het Amfitheater, bekijken? Dan kun je bijvoorbeeld ook met de Hop on hop off mee.
 • Wil je meerdere Romeinse overblijfselen bekijken? Dan is de Antiken Card Trier een goede aanschaf. De kaart is meerdere dagen geldig.
 • Lees alles over een stedentrip Trier.

Trier: de oudste stad van Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Trier: ontdek de oudste stad van Duitsland

De Romeinen vonden de vallei tussen zandstenen heuvels en naast de rivier een prima plek voor een nederzetting. En dat hadden ze nog niet zo gek bekeken, want meer dan 2000 jaar later is Trier nog steeds één van de leukste en meest gemoedelijke Duitse steden om te bezoeken. Je reist in Trier, dankzij die Romeinen, terug in de tijd, maar je kunt je er dankzij de grote studentenpopulatie ook fijn onderdompelen in een wirwar van gezellige cafés en restaurants of heerlijk wandelen in de heuvels en wijngaarden in de omgeving.

Zo’n 4 eeuwen voor Christus vestigden de Romeinen zich tussen en heuvels, naast de rivier, en stichtten Treuorum, dat later de noordelijke hoofdstad werd van het Romeinse rijk. In de Eerste Wereldoorlog werden zo’n 60.000 Engelse krijgsgevangenen naar Trier gebracht, voordat zij warden doorgevoerd naar de Duitse krijgsgevangenkampen. Trier ligt beschut ingenesteld tussen de wijngaarden, naast de kabbelende Moezel. Het is maar lastig voor te stellen dat de kleurrijke stad zo oud is, totdat je het centrum van de stad in wandelt.

Begin bij de Porta Nigra

Porta Nigra | Mooistestedentrips.nl

Je treedt in de Altstadt van Trier meteen in de voetsporen van de Romeinen. De tweeduizend jaar oude toegangspoort Porta Nigra springt meteen in het oog. Het indrukwekkende bouwwerk dankt zijn naar aan het zwartgeblakerde kalksteen en de constructie alleen al is wonderlijk, want voor de bouw van de poort is geen cement gebruikt. Enkel stenen en metalen klemmen, en die laatste zijn er al lang niet meer. In de 11de eeuw werd de poort omgetoverd tot kerk en een eeuw later sloot de kluizenaar Simeon zichzelf er een paar jaar op in één van de torens. Napoleon liet tijdens zijn belegering de poort weer terugbrengen in Romeinse staat en liet de kerk afbreken. Maar als je de Porta Nigra bezoekt, kun je zowel overblijfselen uit de Romeinse tijd als de middeleeuwen bewonderen. Heel bijzonder.

Konstantin Basilica

Konstantin Basilica | Mooistestedentrips.nl

Ooi was de Basilica het pronkpaleis van de Romeinse keizer Constantijn. Het was een gigantisch complex waar de keizer zijn troon had en belangrijke gasten ontving. Pronken en machtsvertoon was de belangrijkste functie van het gebouw. Na de val van het Romeinse rijk gingen de Frankische koningen en later de protestantse kerk ermee aan de haal. Van het grootste complex is nu nog maar een fractie over, maar het is nog steeds indrukwekkend. De Konstantin Basilica is nog steeds in gebruik als kerk en vooral het orgel en de prachtige akoestiek trekken tienduizenden bezoekers per jaar.

Kaiserthermen

Kaiserthermen, Trier | Mooistestedentrips.nl

Hoe bijzonder is het dat dit gigantisch Romeins badcomplex nooit als zodanig is gebruikt. Althans niet voor degene waarvoor het werd gebouwd, de Romeinse Keizer Constantijn. De Kaiserthermen werden wel eeuwenlang als verdedigingswerk gebruikt en dat is tijdens je bezoek eigenlijk nog steeds erg goed te zien. Dwaal door het enorme stelsel aan ondergrondse gangen, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe vernuftig de Romeinen in hun tijd al waren.

Amfitheater

Amfitheater | Mooistestedentrips.nl

Denk bij het Amfitheater in Trier niet aan een gigantisch indrukwekkende ring, zoals je die wel kent uit Verona of Rome. Het Amfitheater in Trier lag vroeger bij één van de vier poorten aan de rand van de stad en ligt inmiddels goed verborgen in het groen tussen de wijngaarden. En juist daarom is het leuk om het even te bezoeken. In de tweede eeuw na Christus gingen hier gladiatoren het gevecht aan met beren en wolven. Maar na de val van het Romeinse rijk werd de arena vooral gebruikt als opslagplaats en zo langzamerhand weer overgenomen door de natuur. Vooral de ligging, tussen de wijngaarden, is schitterend. Net boven het amfitheater kun je aanhaken op een schitterende wandeling door de wijngaarden, het Weinkulturpfad.

Barbarathermen

Barbarathermen | Mooistestedentrips.nl

Aan de zuidkant van het centrum van de stad vind je de Barbarathermen. Een beetje plompverloren in een woonwijk. Het is bijna niet voor te stellen dat de, inmiddels flink overgroeide, Romeinse overblijfselen een badencomplex waren van bijna zes voetbalvelden groot. Hier werd baden, relaxen en zelfs wellness tot topsport verheven. Het werd beschouwd als een zeer luxueus badcomplex in die tijd. En terecht, want er waren zelfs twee verwarmde gigantische binnenbanen waar de Romeinen hun baantjes trokken. Dat was ongekend in die tijd.

Thermen am Viehmarkt

Thermen am Viehmarkt | Mooistestedentrips.nl

Typisch Trier: steek een spade in de grond en er komt vast wel iets uit de Keltische of Romeinse tijden of de middeleeuwen uit de grond. En zo gebeurde het ook aan de Viehmarkt. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd bij opruimwerkzaamheden een en ander gevonden. Maar het was niet tot het einde van de jaren tachtig, toen bij de aanleg van een parkeergarage de omvang van het gigantische Romeinse badencomplex duidelijk werk. Die parkeergarage moest dus wijken en nu kun je de thermen bezoeken. Bovendien zijn er de fundamenten ontdekt van Romeinse huizen die rondom het badencomplex lagen, waardoor er een beter beeld is ontstaan van het Romeinse leven in de stad.

Hauptmarkt

Hauptmarkt, Trier | Mooistestedentrips.nl

Hauptmarkt Trier | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je bezoek aan de stad wordt je als vanzelf naar de historische Hauptmarkt getrokken. Het is het centrale plein van Trier en is volledig omzoomd door kleurrijke gebouwen uit de middeleeuwen en Renaissance. Ook de ingang van de St. Gangholf Kirche vind je aan het plein. Deze kerk heeft prachtige barokke elementen en is een bezoekje waard. Maar het is vooral leuk om op één van de terrasjes aan de Hauptmarkt neer te ploffen of een glas wijn te bestellen bij de Weinstand en te genieten van de mooie gebouwen en de vergulde Petrusfontein.

Dom van Trier

Dom van Trier | Mooistestedentrips.nl

De Dom van Trier is ontzettend interessant en bestaat de kathedraal en de aangrenzende Liedfraukirche. De twee kerken staan op twee Romeinse paleizen gebouwd, die Keizer Constantijn uit de grond stampte ter ere van zijn moeder Helena. Niet zo gek dus dat er nog steeds Romeinse overblijfselen in de kerk te zien zijn. Maar buiten dat zie je er ook heel wat Romaanse, barokke en gotische pracht. Loop vooral even naar de kloostertuinen, een heerlijk rustige plek in de stad.

Karl Marx Haus

Karl Marx Haus, Trier | Mooistestedentrips.nl

Karl Marx stoplichten in Trier, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Tijdens de Koude Oorlog werd het feit een beetje onder het tapijt geveegd, maar nu is Trier er weer trots op dat Karl Marx in de stad werd geboren. En in het geboortehuis is het Karl Marx Haus is nu één van de meest populaire musea van de stad. En terecht, wat mij betreft. Het museum is licht en overzichtelijk ingericht en geeft een goed beeld van het leven van Marx, zijn werk, ideologie en nalatenschap. Buiten het museum vind je bij de kruising zelfs nog Karl Marx verkeerslichten.

Rheinisches Landesmuseum

Rheinisches Landesmuseum, Trier | Mooistestedentrips.nl

Als je maar één museum in Trier kunt bezoeken, zou dat wat mij betreft het Rheinisches Landesmuseum moeten zijn, Hier zijn namelijk de meest interessante archeologische vondsten uit Trier en omgeving te bewonderen. En dat zijn er duizenden en duizenden. Je lijkt je ogen uit. Er zijn opgravingen en vondsten te zien van de Kelten, Romeinen tot aan de barok en het is echt allemaal even interessant. Als een soort kleine tijdreis door de stad. Sta vooral even stil bij de gigantische mozaïeken vloeren uit de Romeinse tijd.

Weingut Vereinigte Hospitien

Vereinigte Hospitien, Trier | Mooistestedentrips.nl

Wil je meer weten over de geschiedenis van het wijn maken in Trier? Dan moet je beslist de Vereinigte Hospitien, aan de rand van het centrum. Hier bevinden zich, vanaf Romeinse tijden, de oudste wijnkelders van de stad. En helemaal leuk: je kunt mee met een rondleiding door de wijnkelders en je leert er, onder genot van twee glazen Riesling, alles over de geschiedenis van de wijn langs de Moezel. Leuk om te weten: de Vereinigte Hospitien hebben nog steeds duizenden wijnranken langs de Moezel en de Saar en jaarlijks worden er om en nabij de honderdduizend flessen wijn geproduceerd.

Wandelen langs de Moezel

Wandelen langs de Moezel | Mooistestedentrips.nl

Het leuke aan een stedentrip Trier is dat je ook heel gemakkelijk de drukte van het centrum kunt ontvluchten. Een goede plek hiervoor is het Amfitheater, maar je kunt ook een heerlijke wandeling langs de rivier de Moezel maken, die vlak langs het centrum stroomt. Als je een van de bruggen oversteekt, kun je in het groen en de heuvels wandelen. Ga richting de opvallende Mariazuil voor een schitterend uitzicht op de Altstadt en de Moezel.

De oudste brug van Duitsland: Römerbrücke

Römerbrücke, Trier | Mooistestedentrips.nl

Als je je bedenkt dat deze brug ruim 1900 jaar oud is en je er de massa’s verkeer dagelijks overheen ziet racen, kun je niet anders dan toch een beetje onder de indruk zijn. De Römerbrücke staat, met recht, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hij werd ooit uit hout opgetrokken, maar al snel vervangen door een stenen exemplaar. Hij doorstond de tand des tijds. En hoe.

Eten en drinken in Trier

Foto met dank aan Løtt Café | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Weinstube Kesselstatt | Mooistestedentrips.nl

 • Løtt Café
  Aan de gezellige Neustraße vind je Løtt Café. Een favoriet van me. Of je nu koffie wilt drinken, lunchen of toe bent aan een borrel. Bij dit knusse café zit je goed. De koffie is echt ontzettend goed. Er is ook een terras voor de deur.
 • Cupcake Kitchen im Posthof
  De binnentuin van het oude postkantoor van Trier is inmiddels een verzamelplaats van leuke cafés, restaurants en een hotel. Het Cupcake Kitchen is één van die leuke plekken. Een prima plek om ’s ochtends of ’s middags neer te ploffen met een kop thee of glas sekt een een muffin. Ze zijn handgemaakt en je vindt elke dag weer andere smaken. Leuk!
 • Weinstube Kesselstatt
  Eén van de leukste plekken om ’s smiddags op het terras te zitten of ’s avonds aan te schuiven voor het eten. Het hoort bij één van de oudste wijngaarden in Trier en omgeving: Reichsgraf von Kesselstadt. Het zal je dan ook niet verbazen dat er alleen wijnen van eigen wijngaarden worden geschonken. Deze zijn trouwens niet te versmaden, net zoals de heerlijke regionale gerechten die je aan de bar kunt bestellen. Schuif hier tijdens je stedentrip Trier zeker een keer aan.

Vlakbij Trier

Trier en omgeving, dagtrips vanuit Trier | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Metz vanuit Trier | Mooistestedentrips.nl

 • Dagtrips vanuit Trier
  Langs de Moezel valt ontzettend veel te beleven. Je kunt wijnproeven, mooie wandelingen maken en allerlei prachtige dorpjes en stadjes bezoeken. Bekijk de leukste dagtrips vanuit Trier.
 • Luxemburg Stad
  Trier ligt op steenworp afstand van Luxemburg en als je tijd hebt is het een leuk idee om een middag naar Luxemburg Stad te gaan, voor een fijne lunch en wat bijzondere bezienswaardigheden. Je bent binnen een halfuur met de trein vanuit Trier in Luxemburg Stad.
 • Metz
  Vanuit Trier ben je ook zo in Metz, net over de Franse grens. Een verrassend leuke stad, die veel Nederlanders vaak alleen maar voorbij rijden. Jammer, want Metz is een verrassend leuke stad. Bezoek bijvoorbeeld het Centre Pompidou in Metz.
 • Namen
  Ben je met de auto naar Trier gekomen, dan is het een leuk idee om Namen (Namur) net over de Belgische grens te bezoeken. Een heel fijne, knusse stad met een mooie citadel en fijne terrasjes.

Bewaar op Pinterest

Trier: ontdek de oudste stad van Duitsland. Bekijk alle tips over Trier | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Trier en de Moezel

 • Ben je nieuwsgierig geworden naar Trier en wil je nog veel meer informatie bekijken? Doe dan inspiratie op voor een stedentrip Trier.
 • Heb je maar weinig tijd of kom je toevallig langs de stad? Focus je dan op Trier centrum en bekijk de mooiste bezienswaardigheden.
 • Wist je dat Trier vlakbij Koblenz ligt? Het is een vrij onbekende stad in Duitsland, maar het is echt een plaatje. Een onbekende parel wat mij betreft. Bekijk alle bezienswaardigheden Koblenz en plan je bezoek.
 • Lees alles over Rheinland Pfalz.
 • Bekijk alle stedentrips Duitsland.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Yvonne 30 september 2019 - 14:46

Wat een heerlijk blog dit. En dan te bedenken dat ik alleen maar sombere, grijze herinneringen aan Trier heb. Allebei de keren dat wij hier waren regende het pijpenstelen. Misschien moeten we gewoon nog eens terug: 3x is scheepsrecht!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer