Bezienswaardigheden Wenen: 28x doen in Wenen

door Esther

Wenen is wat mij betreft echt een dark horse. De stad staat natuurlijk bekend vanwege haar klassieke, barokke bezienswaardigheden en vele imposante paleizen en musea. Maar Wenen heeft ook een kleurrijk en zelfs een modern randje. Er is namelijk ook street art in de stad de ontdekken, leuke clubs en gigantische parken. Bekijk 27 bekende en onbekende bezienswaardigheden Wenen.

Plan een stedentrip Wenen

Bezienswaardigheden Wenen | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Wenen: de voorbereidingen

 • Veel bezienswaardigheden in Wenen bekijken? Dan is de Wien Pass een echte aanrader. Want met deze kaart maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer en kun je gratis bij de meeste bezienswaardigheden naar binnen. Deze kaart is niet goedkoop en echt alleen de moeite als je veel gaat bekijken.
 • Wil je maar een paar bezienswaardigheden in Wenen bekijken dan is de Vienna City Card een betere en goedkopere optie. Je kunt dan ook gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en krijgt korting bij veel bezienswaardigheden.
 • Weinig tijd? Dan is de Hop on hop off bus altijd een goed idee.

Bekende bezienswaardigheden Wenen

Bezienswaardigheden Wenen, bezienswaardigheden in Wenen Altstadt | Mooistestedentrips.nl

Als je je ogen dicht doet en aan Wenen denkt, maak je in je hoofd een kleine tijdreis. Naar een paar eeuwen terug, naar de oude Europese adel en vorstenhuizen van weleer. Naar walsen in vergulde balzalen en melange drinken in het pluche van één van de befaamde koffiehuizen. En het mooie is dat deze sfeer in Wenen zo prachtig bewaard gebleven is. Wandel bijvoorbeeld door Wenen Altstadt om alle barokke pracht van de stad in je op te nemen. Ontdek 17 bekende bezienswaardigheden in Wenen.

Stephansdom

Stephansdom | Mooistestedentrips.nl

De eerste stenen van de Stephansdom in Wenen werden al in de 13de eeuw gelegd. In de 18de eeuw werd de kerk helemaal op de schop genomen en verbouwd tot wat hij nu is. Dankzij het kleurrijke geschubde dak is de kerk één van de bekendste bezienswaardigheden in Wenen. Je kunt de Stephansdom gratis bezoeken, alleen als je de torens wilt beklimmen of de crypte bezoeken, moet je te toegang betalen.

Café Central

Bezienswaardigheden Wenen: Café Central | Mooistestedentrips.nl

Het eerste wat ik deed toen ik op mijn eerste ochtend wakker werd in Wenen was koers zetten naar Café Central. In het bekendste koffiehuis van de stad moest ik immers echt een keer hebben ontbeten. En dat viel helemaal niet tegen. Café Central ademt nog steeds de grandeur van weleer en je verwacht dat Trotski of Freud, de stamgasten van weleer, er elk ogenblik binnen kunnen komen om koffie en een stuk taart te bestellen. De gebakjes staan prachtig uitgestald in een enorme vitrine. En dat is best lastig kiezen, kan ik je vertellen.

Hofburg paleis

Bezienswaardigheden Wenen: Hofburg paleis | Mooistestedentrips.nl

In de Altstadt wandel je meteen tegen één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen aan: het gigantische Hofburg paleis. Het voert je direct terug naar de tijd van de Habsburgse adel die er van de 13de eeuw tot net na de Eerste Wereldoorlog woonden. Omdat het over een periode van eeuwen is verbouwd, herbouwd en aangebouwd, is het paleis een mix van stijlen. Op dit moment heeft de Oostenrijkse president er zijn kantoor, maar je kunt in het paleis verschillende musea bezoeken, zoals de Kaiserliche Schatzkammer en het Sissi Museum.

Spaanse rijschool

Paarden? In een paleis? Jazeker. De paarden van de beroemde Spaanse rijschool in Wenen worden in het Hofburg paleis getraind overdag. Ze leren er dansen op klassieke muziek. Leuk om te doen: je kunt een training van de paarden bijwonen.

Albertina

Als je toch één museum in Wenen moest bezoeken, dan is het toch echt het Albertina wel. Het ging een paar jaar terug compleet op de schop en bouwde een hypermodern uitziende vleugel aan het barokke gebouwd voordat het de deuren weer opende. De collectie van het Albertina is uniek. Je vindt er meer dan 60.000 tekeningen en werken van bijvoorbeeld Picasso, Klimt, Cézanne en Dürer, maar ook een paar werken van Leonardo da Vinci.

Hotel Sacher

Foto met dank aan Hotel Sacher | Mooistestedentrips.nl

Na al die schitterende kunst in het Albertina kun je waarschijnlijk wel een kop koffie en wat lekkers gebruiken. En dat komt goed uit, want het wereldberoemde Hotel Sacher ligt op steenworp afstand van het museum. Hier kun je de echte en officiële sachertorte eten. Het kan zijn dat je even moet wachten, maar dat is ook echt de moeite waard.

Palmenhaus

Bezienswaardigheden in Wenen: Palmenhaus | Mooistestedentrips.nl

Heb je geen zin in zoetigheid of is het lekker weer en wil je even lekker op het terras zitten? Dan kun je na je bezoek aan het Albertina gewoon de hoek om wandelen naar één van de mooiste bezienswaardigheden in Wenen, namelijk het Palmenhaus dat aan de fijne Burggarten is gelegen. Het heeft, wat mij betreft, één van de beste terrassen van de stad en is een geweldige plek om te lunchen. Je zou verwachten dat het op zo’n locatie nogal in de papieren gaat lopen, maar als je de lunch van de dag bestelt, waar ook een vegetarische versie van is, ben je klaar onder de €15.

Secession gebouw

Wenen bezienswaardigheden: Secession gebouw | Mooistestedentrips.nl

Het Secession gebouw is zonder twijfel het belangrijkste Art Nouveau gebouw in Wenen en daarom echt even het bewonderen waard. Loop er een rondje omheen en bewonder het bladgoud en de bloemmotieven. Loop ook even naar binnen, want je kunt hier de Beethoven Frieze van Klimt bekijken.

Staatsoper

Geen stedentrip Wenen zonder klassieke muziek. En dan mag je toch eigenlijk de Weense staatsopera niet missen. Het is de grootste opera in Oostenrijk en wordt ook gezien als de beste ter wereld. Wil je een kaartje bemachtigen, maar niet de volle mep betalen? Dan kun je zo’n anderhalf uur voor aanvang van een voorstelling voor €5 een staanplaats kopen. Let op dat je wel netjes gekleed moet zijn.

Wiener Musikverein

Wiener Musikverein | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk ken je de Wiener Musikverein van het jaarlijkse nieuwjaarsconcert op televisie en het is het Weense hart van de klassieke muziek. Het Weens filharmonisch orkest treedt hier regelmatig op, maar er zijn nog veel meer voorstellingen die je kunt bijwonen. Het theater is erg imposant ingericht, boordevol Romeinse goden. Je kunt op alle dagen, behalve op zondag, mee met rondleidingen voor de Wiener Musikverein.

Prater

Wiener Prater | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Wenen: Wiener Prater | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft is de Wiener Prater één van de leukste bezienswaardigheden Wenen en je mag het echt niet missen tijdens een stedentrip Wenen. Het gigantische pretpark, met daaromheen nog heel veel groen, ligt tussen de Donau en het Donaukanaal en is helemaal gratis te bezoeken. Ooit waren het de jachtvelden van de Oostenrijkse keizer, maar het werd in de 18de eeuw opengesteld voor publiek. In het park kun je heerlijk, wandelen en fietsen. Maar de echte trekpleister is toch het pretpark vol achtbanen en draaimolens. En de suikerspinnen ontbreken natuurlijk ook niet. En je mag een ritje in het beroemde reuzenrad niet overslaan. Het is het oudste reuzenrad ter wereld en speelde een rol in films als The Third Man en The Living Daylights.

Stadtpark

In de 19de eeuw moesten de oude stadsmuren van Wenen het veld ruimen, zodat de beroemde Ringstraße kon worden aangelegd en de stad verder kon groeien. En er ontstond ook ruimte voor groen, want ontspanning was zeker bij de gegoede burgerij in die tijd helemaal in zwang. Het Stadtpark werd aangelegd in Engelse stijl en voorzien van verschillende fonteinen en paviljoens in Jugendstil stijl. Op een zonnige dag is het echt een aanrader om een wandeling door het park te maken, de beelden van Schubert en Strauss op te zoeken en vervolgens wat te drinken in één van de biertuinen.

Schloß Schönbrunn

Schloß Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

Dit gigantische paleis, met de weelderige tuinen en de dierentuin van Wenen eromheen, staat toch echt wel in de top 10 bezienswaardigheden Wenen, wat mij betreft. Het is in de 18de eeuw gebouwd in barokke stijl en vanaf dat moment was het het belangrijkste paleis van de Habsburgers. Het paleis heeft bijna 1450 kamers en er woonden ooit zo’n duizend mensen. Op dit moment kun je de appartementen van Franz Josef en Sissi bezoeken. Maar misschien nog mooier zijn de ruinen van Schloß Schönbrunn, het Schloßpark van zo’n 175 hectare. Het is in Franse stijl aangelegd en doet inderdaad wel een beetje denken aan Versailles. Wandel in ieder geval even naar de Neptunus fontein en beklim de heuvel voor een schitterend uitzicht over de stad en het landgoed. Voor een bezoek aan Schönbrunn heb je ongeveer een halve dag nodig.

Schloß Belvedere

Schloß Belvedere | Mooistestedentrips.nl

Stiekem vond ik het leuker om Schloß Belvedere in Wenen te bezoeken. Ten eerste, het paleis ligt gewoon in de stad. Ten tweede, alle gebouwen die bij het paleis horen zijn nu een museum met waanzinnig mooie kunst. Bezoek in ieder geval de tuinen van het Schloß en de Galerie, waar je een soort tijdreis door de kunst kunt maken, met werken van de Middeleeuwen en Renaissance tot begin vorige eeuw. Hoogtepunt zijn natuurlijk de werken van Klimt, waaronder De Kus.

Karlsplatz

Wenen bezienswaardigheden: Karlsplatz | Mooistestedentrips.nl

Rondom de Karlsplatz is genoeg te zien in Wenen. Het Secession gebouw, een paar mooie kerken en de Wiener Musikverein. Maar de Karlsplatz zelf is eigenlijk ook leuk om te bekijken. Zodra je er uit de metro stapt, snap je meteen wel waarom. De metrogebouwtjes zijn ontworpen door Otto Wagner en echte Art Nouveau pareltjes. Ook rondom de Karlsplatz kun je bijzondere Art Nouveau architectuur zien.

Naschmarkt

Bezienswaardigheden Wenen: bezoek de Naschmarkt | Mooistestedentrips.nl

Eén van de lekkerste bezienswaardigheden Wenen. De Naschmarkt, op een paar minuten wandelen van de Karlsplatz, is de bekendste open lucht markt van de stad en het is een geweldige plek om boodschappen te doen. Echter, op de Naschmarkt vind je ook tientallen kleine restaurantjes, waar je echt van alles kunt eten. Van sushi tot schnitzels. Ik vond het leuk om bij Neni op het terras te lunchen. Een goede combinatie van mensen kijken en Midden-Oosterse lekkernijen verorberen.

Hundertwasser haus

Wenen bezienswaardigheden: Hundertwasserhaus | Mooistestedentrips.nl

Ondanks dat het Hundertwasser haus één van de meest opvallende bezienswaardigheden Wenen is, vond ik het misschien wel de enige echte tourist trap in de stad. Goed, het kakelbonte huis is een fijne en vrolijke verschijning tussen al die barokke pracht en praal in Wenen, maar de ‘village’ die er omheen is ontstaan is wat mij betreft te veel van het goede en niet echt de moeite waard. Wat dan wel doen? Even een blik werpen op het, toch wel bijzondere, Hundertwasser haus en vervolgens even verderop neerploffen op een terrasje op de Radedskyplatz.

Doen in Wenen: fietsen

Fietsen in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Wenen is leuk en een perfecte manier om bekende en onbekende bezienswaardigheden in Wenen te ontdekken. Er zijn goede fietspaden in Wenen en over het algemeen wordt er veel gefietst, waardoor automobilisten goed op fietsers letten. Een aanrader dus.

 • Fietsen langs de highlights
  Ben je maar kort in de stad en wil je toch de belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen zien? Dan is deze fietstocht echt iets voor jou. In een paar uur tijd zie je de mooiste en meest bekende attracties van de stad.
 • Fiets huren in Wenen
  Ga je liever zelf op pad om de wat minder bekende bezienswaardigheden in Wenen te bewonderen? Dan kun je een fiets huren in Wenen. Bekijk mijn artikelen over fietsen in Wenen en bekijk meteen mijn gratis fietsroute.

Onbekende bezienswaardigheden Wenen

Palais Ferstel

Onbekende bezienswaardigheden Wenen: Palais Ferstel | Mooistestedentrips.nl

Als je hebt ontbeten bij Café Central en je richting het Hofburg Paleis wilt wandelen, moet je even op zoek naar een echte hidden gem in Wenen: Palais Ferstel. Deze passage heeft een ingang aan de Herrengasse. De winkelgalerij werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd voor de nationale bank en werd vernoemd naar de architect. Nu is het de plek om te winkelen in luxe winkels of een melange te drinken.

Donaukanal

Donaukanal | Mooistestedentrips.nl

Hoewel Wenen aan de rivier de Donau ligt, zul je die machtige rivier in het centrum van de stad niet zien. De rivier loopt namelijk een beetje om de stad heen. Om toch te kunnen profiteren van het water werd ooit dit kanaal als zij-arm uitgegraven. Handig voor de handel. Nu kun je heerlijk langs het Donaukanal fietsen, de interessante street art bekijken of wat drinken bij één van de strandbars.

Sparkasse

Onbekende bezienswaardigheden in Wenen, Sparkasse | Mooistestedentrips.nl

Toen ik ging fietsen in Wenen was het Donaukanal wel een hoogtepuntje van de fietstocht. Maak je echter een heel kleine omweg, dan kun je de Postsparkasse nog zien. Een mooi staaltje Secession architectuur. Je kunt de bank nog even binnen wandelen en een kijkje nemen, maar omdat er nog gewerkt wordt zijn ze er niet happig op fotografie.

Street art in Wenen

Onbekende bezienswaardigheden in Wenen: street art in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn fietstocht door Wenen kwam ik buiten het centrum terecht en dat was leuk om te zien. Net even wat meer bijzondere winkeltjes, gezellige buurtcafés. En street art. In de wijk Mariahilf zag ik de meeste street art. Als je mijn gratis fietsroute in Wenen volgt, kom je de street art vanzelf tegen.

Strudlhofgasse

Onbekende bezienswaardigheden Wenen: Strudlhofgasse | Mooistestedentrips.nl

De Strudlhofgasse is denk ik één van mijn favoriete onbekende bezienswaardigheden Wenen. Ik ontdekte het prachtige Art Nouveau parkje tijdens mijn fietstocht door Wenen. Eigenlijk verbindt de Strudlhofgasse een hoger met een lager gedeelte van de stad. Je vindt het parkje bij de Pasteurgasse.

Klimt Villa

Klimt Villa | Mooistestedentrips.nl

Als je Schlos Schönbrunn bezoekt, ben je waarschijnlijk een beetje de weg kwijt door de enorme omvang van het paleis en de tuinen eromheen. Het is misschien niet bekend, maar er staat een prachtig Art Nouveau bouwwerk, namelijk Klimt Villa. Gustav Klimmt liet de villa aan het begin van de vorige eeuw op het terrein van Schönbrunn bouwen en woonde er van 1911 tot zijn dood in 1918. De villa is compleet gerenoveerd en je kunt hem nu bezoeken.

Fälschermuseum

Een museum dat helemaal in het teken staat van de nagemaakte kunst. Bijzonder, maar in een stad waar zo veel topstukken hangen, misschien ook wel logisch. Het Fälschermuseum ligt tegenover het Hundertwasser haus en hang helemaal vol met beroemde vervalsingen en de verhalen achter de vervalsingen. Eén van de topstukken is een Vermeer van Han van Meegeren die Hermann Göring in de Tweede Wereldoorlog om de tuin wist te leiden.

Lainzer Tiergarten

Lainzer Tiergarten | Mooistestedentrips.nl

De meeste mensen kennen de dierentuin van Schloß Schönbrunn wel, maar de Lainzer Tiergarten is nog steeds een goed bewaard geheim. Dit is namelijk geen dierentuin, zoals de naam doet vermoeden, maar een heus wildpark. Gewoon in Wenen. Het diende ooit als jachtgebied voor de adel, maar nu kun je er op bijna 2500 hectare zalig door de bossen wandelen. En ja, wild kun je er zeker tegenkomen, maar wees voorzichtig. Je zou niet de eerste zijn die door een kwaad everzwijn werd achterna gezeten.

Hermes villa

Onbekende bezienswaardigheden Wenen: Hermes Villa | Mooistestedentrips.nl

Als je aan Wenen denkt, denk je al snel aan Keizerin Sissi (althans, ik denk daar toch snel aan). Maar eigenlijk was de wereldberoemde keizerin helemaal niet zo gek op Wenen. Ze vond het maar niets om met manlief, keizer Frans Josef, aan hun thuishaven Sloß Schönbrunn vast te zitten. Ze ging er liever op uit en hield van de Alpen en Hongarije. De Hermes Villa is ligt in het park rondom Lainzer Tiergarten en ligt een flink eind buiten het centrum en was een geschenk van Frans Josef aan Sissi in de hoop dat ze eens wat vaker thuis zou blijven. De villa is nu een museum, waar de originele meubels nog in staan en geeft een bijzonder kijkje in het leven van de keizerin.

Botanische tuin

Onbekende bezienswaardigheden Wenen: Botanische Tuinen | Mooistestedentrips.nl

Grappig genoeg is de botanische tuin één van de onbekende bezienswaardigheden in Wenen. Misschien ook niet zo gek met al die grote parken en imposante paleistuinen. Maar het is toch echt leuk om de botanische tuin te bezoeken. De tuinen horen bij de Universiteit van Wenen en je kunt er zo’n 12.000 planten uit zes verschillende continenten bewonderen.

Lees meer over Wenen

 • Als je weinig tijd hebt, beperk je dan toch de bezienswaardigheden in Wenen Altstadt. Daar is ook al genoeg te zien en krijg je een goede indruk van de stad.
 • Wenen is een ontzettend uitgestrekte stad. Geen zin om veel in de metro te zitten? Ga fietsen in Wenen, bekijk mijn tips.
 • Wenen is (helaas) geen goedkope stad, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Met mijn budgettips Wenen kom je een heel eind.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Wenen.
 • Wist je dat je een stedentrip Wenen prima kunt combineren met een stedentrip Bratislava of stedentrip Boedapest? De steden liggen niet ver van elkaar en je kunt er eenvoudig met de trein naartoe.

Bewaar op Pinterest

27 bezienswaardigheden Wenen, bekijk bekende en onbekende bezienswaardigheden Wenen | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Phil 25 februari 2019 - 16:48

Gaan voor 10 dagen op het einde van maart naar Wenen, zijn 40 jaar getrouwd, hotel Daniel geboekt, kennen wij van Graz. De onbekende dingen gaan we zeker bekijken, maar ook genieten van de heerlijke Weense keuken

Antwoord
Esther 25 februari 2019 - 17:36

Gefeliciteerd Phil, wat leuk! Geniet samen van Wenen!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer