Zondag in Brussel

door Esther

Ben je op zondag in Brussel en weet je niet zo goed wat je moet doen? Geeft niets. Gelukkig is er genoeg te doen op zondag in Brussel. Als je het centrum uitgaat, kun je geweldige musea bezoeken, shoppen op bijzondere plekken en prachtige architectuur bekijken. Bekijk dus mijn tips voor een zondag in Brussel en maak meteen een gratis wandeling Brussel of twee.

Plan je weekendje Brussel

Zondag in Brussel: tips

Start met uitzicht op het Atomium

Zondag in Brussel: 2x gratis stadswandeling Brussel | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel: stripmuren in de Marollen | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel: winkelen in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Je begint je zondag in Brussel op het Poelaertplein. Dit plein, dat wordt geflankeerd door het majestueuze Paleis van Justitie, biedt een waanzinnig uitzicht over Brussel. Dichtbij zie je de Marollen, maar in de verte kun je ook het Atomium en de Basiliek te Koekelberg zien liggen.

Vintage shoppen in Brussel: per stuk of per kilo

Zondag in Brussel: kunst en kitsch op het Vossenplein | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel: vintage shoppen in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Neem de lift naar beneden, waar je je wandeling door de Marollen kunt beginnen. Je komt er een aantal mooie stripmuren tegen. Als je niet te lang wilt zoeken, kun je op deze kaart kijken waar je de stripmuren in de Marollen tegenkomt.

Schiet in ieder geval de Hoogstraat in, want op zondag in Brussel zijn hier in ieder geval alle winkels open. Dit zijn vooral vintage en antiekwinkels. In de Vossenstraat moet je even naar binnen bij Atchoum, waar je sieraden, stoffen en keramiek kunt kopen. Even verderop vind je één van de grootste rommelmarkten van Europa op het Vossenplein. Het is leuk om tussen alle kitsch te neuzen, op zoek naar een leuk pareltje. In de aangrenzende Blaesstraat vind je een aantal heel leuke antiekwinkels, zoals zoals K.Loan, waar je echt even een kijkje moet nemen.

Koffie drinken rondom de Zavel

Zondag in Brussel: De Kleine Zavel op zondag | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel: Le Perroquet, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Aan het einde van de Blaesstraat schiet je rechtsaf de Joseph Stevensstraat in om op De Grote Zavel terecht te komen. Hier vind je wereldberoemde chocolatiers, goede restaurants, antiekwinkels en gezellige terrassen. Elk weekend is er voor de kerk een grote antiekmarkt, met vooral heel bijzondere sieraden.

Je kunt even een kop koffie en een croissantje halen bij Le Pain Quoitidien op de Grote Zavel en doorlopen naar de Kleine Zavel. Dit is wat mij betreft het liefste parkje van Brussel. Het is eigenlijk meer een flinke siertuin vol imposante hagen en rozenstruiken. In het midden staat een mooie fontein en het is leuk om op een bankje neer te ploffen en de beeldjes te bekijken die het parkje flankeren.

Wil je liever ergens op het terras zitten? Loop dan even door naar Le Perroquet, een heel gezellig buurtcafé met een leuk terras. Wandel toch ook even naar binnen, want het interieur is helemaal in Art Nouveau. Prachtig. Wandel vervolgens door naar het Egmontpark, aan de achterkant van het gelijknamige paleis en wandel langs The Hotel BXL om de metro te pakken bij Halte Louiza voor je middagwandeling.

Gratis wandeling Brussel: ontdek Marollen en Zavel

Zondag in Brussel: ’s middags naar Sint Gilles

Zondag in Brussel: lunch in St. Gilles | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel: gratis wandeling Brussel | Mooistestedentrips.nl

Vanaf halte Louiza kun je heel gemakkelijk de metro naar Horta nemen. En zodra je daar uitstapt ben je in een totaal ander Brussel terecht gekomen. Je bent in Sint Gilles. Deze kleurrijke migrantenwijk is het thuis van mensen met ontzettend verschillende achtergronden en dat is wel te zien aan alle winkeltjes en cafés die op zondag gewoon open zijn.

In vroeger tijden was Sint Gilles een dorp dat op een gegeven moment door Brussel is opgeslokt, maar de dorpse sfeer hangt er eigenlijk nog steeds. Dat merk je bijvoorbeeld tegenover het prachtige oude gemeentehuis van Sint Gilles waar je op het terras van Brasserie de la Renaissance geweldig kunt lunchen tussen de locals. Je bestelt er Vlaamse kost, Italiaanse gerechten of een pan mosselen. Je zult de enige niet zijn.

Na de lunch loop je verder naar de Brugmanstraat, waar je tegen Hotel Hannon aanloopt. Dit is één van de meest bijzondere Art Nouveau gebouwen in Brussel, ontworpen door Edouard Hannon en het huis is echt een plaatje. Ik heb de mazzel gehad dat ik er op zondag nog eens naar binnen ben gewandeld om de prachtige trappen en de mooie wandschilderingen te bekijken. Maar het Hannon Huis is inmiddels gesloten voor publiek.

Langs de Brugstraat vind je nog meer schitterende Art Nouveau panden en als je de Amerikaanse Straat inschiet, kom je langs het woonhuis van Paul Horta, één van de vaders van de Art Nouveau. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het Horta Huis echt een plaatje is en een echte must-see op zondag in Brussel, ’s middags is het museum namelijk voor publiek geopend. Alleen al voor de mooie trappenhuizen en het meubilair zou je al eens binnen moeten gaan.

Brussel op Zondag: Musee Horta | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel: Musee Horta | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel: nog even een terrasje pakken

Toe aan een pauze? Bij Ballekes, bij het Horta Huis om de hoek, kun je terecht voor lekkere gehaktballetjes en frites. Of zet koers naar het Sint Gillis Voorplein waar je gezellig bij Maison du Peuple kunt neerploffen. Bekijk meer leuke restaurants Brussel.

Je kunt ook nog even doorwandelen om de Hallepoort van Brussel te bezoeken, de laatste stadspoort van de stad. Naast de Hallepoort ligt het gelijknamige metrostation, dus hier kun je heel gemakkelijk de metro weer pakken naar het centrum van Brussel of je hotel.

Foto met dank aan Ballekes | Mooistestedentrips.nl

Zondag in Brussel, ontdek Sint Gilles: Maison du Peuple | Mooistestedentrips.nl

Gratis wandeling Brussel: ontdek Sint Gilles

Lees meer over Brussel

Brussel op zondag: bekijk wat je kunt doen op een zondag in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over België

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer