Weekendje Brussel: 14x doen

door Esther

Een weekendje Brussel is een goed idee. De Belgische hoofdstad moet het vaak afleggen tegen Antwerpen en Brugge als het gaat om een paar dagen weg, maar dat is volgens mij helemaal niet terecht. Brussel is groots op het gebied van kunst, bezienswaardigheden en natuurlijk eten. Helemaal op en top België. Bekijk wat je tijdens een weekendje Brussel allemaal kunt doen.

Weekendje Brussel: de planning

De grandeur van de Grote Markt

Bezienswaardigheden Brussel: Grand Place | Mooistestedentrips.nl

Je weekendje Brussel begin je natuurlijk in het hart van de stad, op de Grote Markt, ofwel: le Grand Place. Het grappige is dat dit grootse plein een beetje verscholen ligt en het nogal als een verrassing komt als je er ineens op staat. Het mooie stadhuis, uit de 15de eeuw, is de grootste blikvanger op de Markt, maar de andere gildehuizen rondom het plein, gebouwd in overdadige barok, mogen er ook zijn.

Bewonder de St. Hubertusgalerijen

Een winkelgalerij op de UNESCO Werelderfgoedlijst? Tuurlijk, waarom ook niet. Het moet gezegd de Sint Hubertusgalerijen, gebouwd in Italiaanse stijl in 1847 (ze doen me een beetje aan Galleria Subalpina in Turijn denken), zijn ook wel erg fraai en het was de eerste overdekte, sjieke winkelgalerij ter wereld. Het is leuk om even door de winkelgalerij te wandelen en binnen te kijken bij de stijlvolle horlogewinkels en modezaken. Tip: je kunt hier ook naar de bioscoop.

Snuisteren in De Marollen

Weekendje Brussel, zien en doen: Marollen, Blaesstraat | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Brussel, zien en doen: Marollen, Hoogstraat | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste wijken in Brussel is wat bij betreft De Marollen. Het is in ieder geval de meest authentieke Brusselse wijk. Het leven speelt zich af rond Place du Jeu-de-Balle, ofwel het Vossenplein waar je dagelijks één van de grootste en gezelligste rommelmarkten van Europa vindt. Maar rondom het Vossenplein vind je nog meer antiek- en vintagewinkels. Ik vind vooral de Blaesstraat en Hoogstraat erg de moeite waard.

De stripmuren van Brussel

Weekendje Brussel, stripmuren Brussel | Mooistestedentrips.nl

Als je door het centrum en de Marollen in Brussel wandelt, word je af en toe eens blij verrast door een enorme stripmuur. Lucky Luke, Kuifje, de Marsupilami, de Smurfen. Ze komen allemaal voorbij. Ik kom regelmatig in Brussel, weet nog steeds niet helemaal precies waar nu ook alweer welke stripmuur zit, maar vind het telkens wel weer een leuke verrassing als ik er één zie. Wil je het iets minder aan het toeval overlaten, dan kun je ook op deze kaart de stripmuren van Brussel vinden.

Knus: de Kleine Zavel

Als je de Marollen hebt gezien, kun je doorlopen naar de Zavel. De Grote Zavel heeft veel horeca, maar helaas ook veel verkeer. De Kleine Zavel is wat mij betreft knusser en misschien wel her mooiste parkje van Brussel. De siertuin heeft een enorme fontein in het midden, omringd door bronzen beelden.

Uitzicht vanaf het Poelaertplein

Vanaf de Kleine Zavel wandel je zo door naar het Poelaertplein, dat wordt geflankeerd door het indrukwekkende Justitiepaleis. Vanaf het balkon heb je een ontzettend mooi uitzicht over Brussel. Je ziet het Atomium in de verte schitteren, net als de grote Basiliek van Koekelberg. Pak je de lift naar beneden, dan kom je weer uit in de Marollen.

Horta Huis: top Art Nouveau

Weekendje Brussel, Horta Huis | Mooistestedentrips.nl

Dit is denk ik wel mijn favoriete museum In Brussel, en ja dat komt natuurlijk omdat ik zo’n Art Nouveau fan ben. Het Horta Huis is het oude woonhuis van de vader van de Art Nouveau in Brussel, Victor Horta. De buitenkant heeft wat mooie elementen, maar je moet beslist even binnen zijn geweest om de prachtige trappenhuizen en fraaie meubels te bewonderen.

Lunchen bij Ballekes

Foto met dank aan Ballekes | Mooistestedentrips.nl

Als je trek hebt gekregen en in St. Gilles eventueel nog meer Art Nouveau hebt bekeken, kun je aanschuiven bij Ballekes (er zijn inmiddels trouwens ook vestigingen in Sint-Katelijne en op de Grote Markt). Het principe is vrij simpel: je bestelt gehaktballen (van varkensvlees, rundvlees, kip of een vegetarische versie), met een saus naar keuze en natuurlijk frites en groenten. Ondanks dat het interieur ook vrij eenvoudig is, is het wel lekker zitten en valt het eten verre van tegen.

Muziekinstrumentenmuseum

Weekendje Brussel, zien en doen in Brussel: Muziekinstrumentenmuseum | Mooistestedentrips.nl

Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) is gevestigd in het Old England gebouw, ontworpen in Art Nouveau stijl door Victor Horta, waarschijnlijk wel het mooiste gebouw van Brussel en alleen daarom al een bezoekje waard. Maar het museum zelf is zo leuk, dat je het wat mij betreft niet mag missen tijdens een weekendje Brussel. Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon en kun je bij de honderden muziekinstrumenten die tentoongesteld staan, het bijbehorende geluid horen. Fijne bonus is het schitterende trappenhuis en het mooie dakterras met restaurant, waar je een geweldig uitzicht over Brussel hebt.

Magritte Museum: ce n’est pas un musée

Magritte Museum | Mooistestedentrips.nl

Oké, ik zei wel dat het Horta Museum mijn favoriete museum is Brussel is. Maar dat zal dan toch stevig moeten wedijveren met het Magritte Museum. René Magritte is namelijk één van mijn lievelingsschilders. En dit museum is zo goed als helemaal gewijd aan de werken van Magritte, die werd geboren in het Brusselse Schaarbeek. De beroemde werken met bolhoed, appel en pijp (of toch geen pijp?) zijn er te zien, maar je kunt er ook regelmatig werken zien van collega-surrealisten. Echt een topmuseum.

Atomium

Weekendje Brussel, zien en doen in Brussel: Atomium | Mooistestedentrips.nl

In 1959 was Brussel het toneel van de wereldtentoonstelling en sindsdien siert het Atomium de skyline van Brussel. Een bezoekje is een must tijdens een weekendje Brussel. Het Atomium stelt het 165 miljoen keer vergrootte ijzerkristal. De bollen worden bij elkaar gehouden door buizen waar trappen en lifts in zitten, zodat je als bezoeker verschillende ruimtes kunt bezoeken.

Belgisch bier bij Moeder Lambic

Weekendje Brussel: Moeder Lambic (foto met dank aan Moeder Lambic) | Mooistestedentrips.nl

Een weekendje Brussel is natuurlijk niet compleet zonder een paar goede glazen Belgisch bier en Moeder Lambic is het bekendste biercafé in Brussel, met meer dan 400 bieren in de aanbieding, waarvan 40 Belgische bieren op tap. En ja, da’s lastig kiezen, maar gelukkig is het personeel heel vriendelijk en helpt je graag kiezen.

Uit eten in Brussel: Loft

Foto met dank aan Loft | Mooistestedentrips.nl

Per toeval liep ik tegen Loft aan, toen ik hongerig terug naar metro Naamse Poort liep na een middagje cultuur snuiven op de Kunstberg in Brussel. Het interieur lokte me naar binnen: veel hout, zacht ligt, warme sfeer. En van de menukaart, met veel burgers en goede vleesgerechten, werd ik alleen maar blijer. Als je van cocktails en gin-tonic houdt, zit je ook wel goed bij Loft. Bekijk nog meer leuke restaurants Brussel.

Logeren in Hotel Bloom

Weekendje Brussel, hotel Brussel: Hotel Bloom | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Brussel, hotel Brussel: Hotel Bloom | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Brussel, hotel Brussel: Hotel Bloom | Mooistestedentrips.nl

Een leuk hotel is natuurlijk een must voor een geslaagd weekendje Brussel. Ik logeerde al vaker in leuke hotels in Brussels, zoals The Vintage Hotel. Nu koos ik voor Hotel Bloom, dat net even buiten het centrum ligt, maar wel vlak naast de mooie botanische tuin van Brussel. Hotel Bloom is echt dik in orde. Alle kamers zijn anders ingericht en ontworpen door verschillende artiesten. Overal in het hotel vind je ook street art en leuke kleurrijke elementen. Ik logeerde in een superior room met mooi uitzicht over het Atomium. Het ontbijt vond ik trouwens echt een winnaar: er is een uitgebreid ontbijt buffet en je kunt zelf wafels maken in een authentieke busje van Gaufre.

Zin gekregen in een weekendje Brussel? Lees meer

Weekendje Brussel
Bewaar op Pinterest!

Weekendje Brussel: alle tips voor een weekendje Brussel | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer